Omgeving

In de omgeving van de camping

Niet ver van camping De Mölnhöfte ligt het “stedeke” Diepenheim. Deze sfeervolle plattelandsgemeente heeft ruim 2700 inwoners en behoort tot de gemeente Hof van Twente.

 

Diepenheim wordt ook wel het kastelenstadje van Overijssel genoemd. Vanuit camping “De Mölnhöfte” kunt u prachtig fietsen en wandelen over de landgoederen en langs de kastelen Nijenhuis, Huis te Diepenheim, Westerflier en Warmelo. Een aantal routes zijn gratis bij de receptie te verkrijgen.

Op een afstand van ongeveer 300 meter van camping “De Mölnhöfte” staat de eeuwenoude korenwatermolen “Den Haller”. Deze watermolen is nog steeds in gebruik en is op bepaalde dagen opengesteld voor publiek.

Hieraan heeft camping “De Mölnhöfte” de naam ontleend.

Kasteel “Warmelo”

Het huis is in 1315 voor het eerst genoemd. In 1457 beleent bisschop David van Bourgondië Wibolt van Warmelo met ‘Huys te Warmelo, in de gerichte van Diepenheim met syne kampen en al syne toebehoor’ tot een borgleen op het huys te Diepenheim.

Kasteel “Het Westerflier”

Ten zuiden van Diepenheim ligt kasteel Het Westerflier. Het dateert uit het begin van de achttiende eeuw, hoewel de naam reeds voorkwam in het begin van de tiende eeuw. In het jaar 1719 is het fraaie pand eigendom van de Haaksbergse houthandelaren Van der Sluis. Boven de toegangsdeur laten zij een wapensteen van de familie aanbrengen met in Romeinse cijfers het jaartal 1729. Het hout verschepen de handelaren over de nabij gelegen Schipbeek.

Kasteel “Het Nijenhuis”

Het Nijenhuis dateert uit 1457. Maar van het oorspronkelijk huis is niets meer bekend behalve wat er indertijd op de voorgevel werd geschreven: ‘van ‘t ovde N Hvis dat is vergaen, Siet gii i iir noch den datum staen, Ano 1491.”

“Huize Diepenheim”

Huize Diepenheim is de oudste havezate van het dorp. In de 11e eeuw wordt er reeds melding van gemaakt: De toenmalige heer van Diepenheim, Wolbertus, houdt ‘hoff op syn Castrum benevens de Watermolen liggende’. In 1177 is de prachtige burcht verwoest en ruim drie jaar later herbouwd.

“Het Oranjemuseum”

In het Oranjemuseum vindt men een scala aan voorwerpen die allemaal te maken hebben met het Koningshuis. Er is tevens een park aangelegd met wel 300 verschillende soorten planten, heesters en bomen die ook verband houden met het Koningshuis. Voor een kopje koffie of thee is er ook gelegenheid.

Kijk voor meer informatie over Diepenheim en omgeving maar ook voor de evenementen die er plaatsvinden op de internet site van VVV Hof van Twente / Diepenheim: VVV Hof van Twente / Diepenheim